“Gegevensuitwisseling wordt steeds belangrijker in de zorg. Daarvoor zijn koppelingen nodig tussen systemen. Maar een koppeling is alleen verstandig als die een meerwaarde heeft voor cliënten of medewerkers. En: maak goede afspraken. Want dan wordt een koppeling pas echt een integratie.”

Dat stelt Jelmer Ouwerkerk, Chief Strategy Officer van Eurocom Group. Hij vindt dat je niet moet koppelen om het koppelen. “Dat leidt alleen maar tot complexiteit. Dan hoeft maar één partij de zwakste schakel te zijn en de keten werkt niet. Stel dat een partij een update doorvoert op een zorglocatie waarna een koppeling niet meer werkt. Het gevolg kan zijn dat een cliënt niet de zorg krijgt die nodig is.”

“Nog een voorbeeld: pas voerde Samsung een update door, waardoor de werking van bluetooth verslechterde. Dat is nadelig voor professionals die in de wijk werken en een bluetoothverbinding nodig hebben om digitale sloten en kluizen te detecteren. Zij moeten wel naar binnen kunnen voor spoedzorg. Als je geen afspraken maakt binnen de keten over koppelingen, dan gaat dat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit en continuïteit van de zorg, omdat eventuele problemen te laat worden ontdekt door de betrokken partijen voor digitale toegang en zorgverlening.”

Steeds meer een verplichting

Zorgorganisaties krijgen in de toekomst steeds meer te maken met koppelingen. “Dat wordt steeds meer juridisch afgedwongen”, zegt Jelmer. “Er ligt nu een voorstel van de Europese Commissie om burgers meer rechten te geven, zodat zij meer controle en zeggenschap hebben over de toegang tot hun data en het gebruik ervan. En daarnaast om de interoperabiliteit van medische dossiersystemen te harmoniseren om doelmatiger zorg te leveren. Het gaat om de European Health Data Space (EHDS), een goede ontwikkeling.”

De oplossingen binnen Open Care Connect zullen hier ook onder gaan vallen, voorspelt Jelmer. “Want ook onze oplossingen gebruiken data die worden verzameld vanuit slimme sensoren. Data op het gebied van gezondheid, preventie en veiligheid waarvoor geborgde integraties met telemonitoringsapplicaties en medische dossiers ook noodzakelijk zijn. Daarnaast zal de burger niet alleen meer zeggenschap krijgen over wie toegang heeft tot zijn gezondheidsdata, maar bijvoorbeeld ook wie digitaal toegang heeft tot zijn voordeur om zorg te leveren. We zullen zowel cliënten als zorgprofessionals in het veld dus meer moeten empoweren. En healthcare-techpartijen moeten hiervoor kwalitatieve systeemintegraties bouwen.”

Goede afspraken maken

De focus moet hierbij niet liggen op koppelen, maar op integreren. Wat zijn de verschillen? “Een koppeling is: je ontvangt of verzendt data vanuit een bronsysteem. Meer niet. Bij integreren gaat het erom dat je goede afspraken maakt. Hoe wordt de data ontsloten? Welke koppelvlakken worden er gebruikt? Hoe monitoren we het technisch? Hoe gaan we 24×7 om met incidenten? Hoe zorgen we dat de functionaliteit overeind blijft als één van de partijen financieel in zwaar weer verkeert? En ook: hoe brengen we samen een nieuwe functionaliteit naar de markt?”

Kortom, het is belangrijk dat je een gezamenlijke ambitie en aanpak hebt en dat je die vastlegt in een technologieovereenkomst met een service level agreement (SLA), op basis van een gedeelde ambitie. “Dat zorgt ervoor dat je elkaar weet te vinden, juist als er problemen zijn. En dat je niet naar elkaar wijst als er downtime is, maar dat je die samen verhelpt. Ook als je wilt opschalen, is een integratie veel handiger dan slechts een koppeling.”

Wat zijn succesvolle integraties?

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf als zorgorganisatie moet stellen is dit: hoe worden cliënten, professionals en mantelzorgers hier beter van? Als zij er geen baat bij hebben, heeft het dan wel zin voor jouw organisatie om te koppelen? Jelmer: “Een succesvolle integratie is een duurzame integratie waarbij je langdurige afspraken maakt. Dat zorgt ervoor dat je elkaar weet te vinden, ook als er problemen zijn. Wijzelf doen alleen integraties die duurzaam zijn voor de lange termijn en zijn kritisch naar partijen die eenzijdig koppelen zonder geborgde afspraken.”

Meer weten over onze methodiek en ons aanbod? Neem contact op met een van onze adviseurs!