Woonlocatie De Meent in Groesbeek is live

De Meent is live! Sinds kort maakt alweer de tweede ZZG zorglocatie gebruik van de nieuwe intramurale zorgoplossing op basis van de OCC | Gateway. Hiermee is een belangrijk stap gezet naar een nieuwe manier van werken en leven. Dankzij de slimme projectaanpak en de plug & play installatie was de doorlooptijd slechts een korte periode. Het project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen ZZG Zorggroep, implementatie partner Nikkelen elektrotechniek en Eurocom Group.

ZZG Zorggroep werkte met een verouderd systeem dat zorgprofessionals te weinig ondersteunde. Ook gaf het cliënten niet de vrijheid die zijn verdienen. Een derde punt van aandacht was, dat er op de diverse locaties anders werd gewerkt, waardoor het lastig is om personeel uit te wisselen. Dat moest anders. Als een van de eersten koos ZZG voor de nieuwe, evolutionaire oplossing van Eurocom gebaseerd op OCC | Gateway. Zomer 2021 ging woonlocatie Waterrijk over naar de nieuwe zorgoplossing. Daarna was De Meent aan de beurt. Een kleine woonlocatie in hartje Groesbeek, pal achter de molen. De Meent heeft 25 appartementen en drie gezamenlijke huiskamers.

Installatie en implementatie

Alle appartementen en huiskamers liggen op dezelfde verdieping. Dat vergemakkelijkte de installatie en implementatie, wat op dezelfde manier gebeurde als bij Waterrijk. Tom Weijland, Healthcare Product Specialist bij Eurocom: “We bouwden een testopstelling en programmeerden de server. Daarna bouwden we de opstelling en testten we elke functionaliteit een aantal dagen. Ook testten we de ontruimingsinstallatie CQ-Net UMI. We legden alles vast op een plattegrond, zodat de implementatie partner Nikkelen, wist waar wat moest komen.”

De implementatie nam slechts een paar dagen in beslag, met zo min mogelijk verstoring voor zorgprofessionals en bewoners. De livegang verliep probleemloos. Medewerkers werken vooralsnog met de basisfunctionaliteiten: het verpleegoproepsysteem en de verpleegoproep op de mobiele telefoons van de zorgmedewerkers. Later volgen deurmonitoring, dwaalmonitoring, de luisterverbinding en akoestische bewaking. Op een later termijn kunnen nóg meer zorgtoepassingen worden aangesloten op basis van de verandercadans bij ZZG. Door de fasegewijze aanpak kunnen medewerkers rustig wennen aan de nieuwe werkprocessen. Vooral het werken met mobiele alarmering is nieuw voor hen. Daarom komt er veel aandacht voor de adoptie van de nieuwe zorgoplossing.

Verbeterpunten meegenomen

Al met al verliepen de installatie en implementatie weer soepeler dan bij ZZG Waterrijk. “Dat komt omdat er nu al een draaiboek klaarlag”, vertelt Tom. “De methode was in grote lijnen dezelfde. We hebben de verbeterpunten meegenomen en pakten sommige dingen slimmer aan. Zoals het inrichten van de server. Dat was vorig keer wennen, omdat Eurocom al langere tijd niet meer zelf installaties had uitgevoerd. Inmiddels zijn we daar weer meer bedreven in, waarbij we ook leerden van onze Partners. Een ander verschil is dat alle apparatuur al was geselecteerd, zodat we sneller werkten.”

Verder standaardiseren

“Ook van dit traject hebben we weer geleerd”, vertelt projectleider Evelien Kors. “Zoals op het gebied van standaardisatie. Voor De Meent hebben we veel standaarddocumenten gebruikt, bijvoorbeeld voor het bepalen van de inrichting. We wisten beter welke vragen we aan de zorg moesten stellen om te kunnen configureren. Bijvoorbeeld hoeveel seconden er moesten zitten tussen een oproep en een melding op je telefoon.”

Goede sfeer en samenwerking

Evelien en Tom kunnen terugkijken op een succesvol project. Waarbij vooral de samenwerking tussen de betrokken partijen als positief is ervaren “De sfeer en samenwerking in de groep waren goed”, signaleert Evelien. “Iedereen wist wat hij moest doen en was bereid elkaar te helpen.” Tom knikt instemmend: “Ikzelf vond het mooi om de nieuwe zorgoplossing te kunnen uitrollen en hoe deze zorgt voor optimale processen voor zorginstellingen. Dat smaakt naar meer.”

Wilt u meer weten over de OCC | Gateway én de nieuwe evolutionaire zorgoplossing?
Boek een inspiratiesessie!