Gezamenlijke functionaliteit Momo BedSense en Eurocom Group biedt unieke mogelijkheden voor zorgorganisaties

Zorgprofessionals hebben handen te kort. Technologie kan helpen, maar dan alleen als deze technologie niet opvalt, een ondersteunende rol heeft én altijd werkt. Een goed voorbeeld daarvan is de BedSense van Momo Medical uit Delft, in combinatie met het Open Care Connect-platform van Eurocom Group. Die koppeling biedt unieke mogelijkheden om zorgprofessionals te helpen in hun dagelijks werk. Steeds meer zorglocaties kiezen voor de koppeling met de slimme bedmat, onder meer locatie Waterrijk van ZZG in Nijmegen

De bedmat bevat meerdere sensoren die diverse data genereren voor bijvoorbeeld het voorkomen van decubitus. Via een door Eurocom beveiligde netwerkverbinding is de bedmat draadloos verbonden met de OCC | Gateway, de intelligente hub die informatie van diverse expert puntoplossingen verzamelt. Om te signaleren of een bewoner in of uit bed is, meet slimme bedmat de druk op het matras en geeft dit continu en real-time door aan de OCC | Gateway. In het OCC | Control Center wordt de technische status bewaakt van de gateway en de bedmat én kunnen diverse analyses verricht worden. Wil een zorgorganisatie nog meer informatie? Dan kan dat in de vorm van een abonnement dat de slimme bedmat uitbreidt met aanvullende opties. Denk aan informatie over houdingsveranderingen, mogelijke decubitusvorming, onrust en de intentie om uit bed te gaan. De consultants van Momo Medical helpen zorgorganisaties om deze ondersteunende diensten effectief in te zetten ter bevordering van werkproces van de zorgprofessional.

 

Samen verder ontwikkelen

Momo Medical, een innovatieve healthcare techspeler die onlangs participeerde in het prestigieuze Y-Combinator programma uit de VS, en Eurocom zijn sinds eind 2020 OCC | Technology Partners. Dat betekent dat ze de functionaliteit die de slimme bedmat en de OCC | Gateway gezamenlijk biedt, ook samen door ontwikkelen. Dankzij de intelligente koppeling tussen de bedmat en de OCC | Gateway is het mogelijk de informatie van de slimme bedmat te combineren met data van andere expert puntoplossingen. Zoals bewegings- en geluidssensoren in slaapkamers, badkamers en toiletten, appartementen en gezamenlijke huiskamers. Een voorbeeld: als je de snurkgeluiden die een audiosensor registreert combineert met informatie over het slaapgedrag, dan kun je daaruit veel sneller achterhalen of iemand mogelijk slaapapneu heeft.

 

Individuele zorg binnen handbereik

Dankzij de koppeling tussen de Momo BedSense en de OCC | Gateway van Eurocom kan een zorgprofessional per bewoner instellen óf en hoe lang het voor een bewoner veilig is om uit bed te zijn. Ook bepaalt de zorgorganisatie wanneer de slimme bedmat actief moet zijn. Bijvoorbeeld alleen tijdens de nachtdienst. Is de slimme bedmat actief en is bewoner te lang uit bed? Dan ziet de zorgprofessional real time telemetrie om de zowel de kamer als de cliënt te monitoren. Dit zijn belangrijke functionaliteiten. Vooral ook omdat de zorg van de toekomst is afgestemd op de individuele cliënt en op het werkproces van de professional.

 

Fijn voor medewerker én cliënt

De slimme bedmat in combinatie met Open Care Connect zorgt voor betere monitoring van de cliënt. Ook al ben je helemaal aan de andere kant van de afdeling, je ziet op je mobiel de status van alle bewoners voor wie jij verantwoordelijk bent. Signaleert de slimme bedmat een bepaalde beweging, dan krijgt de zorgmedewerker een melding o.b.v. gepersonaliseerde instellingen. De medewerker bepaalt zelf of er actie nodig is. Het grote voordeel is dat een zorgmedewerker niet steeds alle kamers in hoeft om te kijken hoe het gaat met iedere bewoner. Dat geeft rust en zorgt voor meer efficiency in de nachtzorg, zeker omdat zorgmedewerkers dan vaak verantwoordelijk zijn voor veel bewoners.

De nachtdienst ziet op de OCC | Mobile app in één oogopslag welke cliënt hulp nodig heeft en wie veilig in bed ligt. Omdat de medewerker niet onnodig de kamer van een bewoner in hoeft, kan deze bewoner ongestoord verder slapen. Door de monitoring draagt de slimme bedmat bij aan het voorkomen van valincidenten. En omdat de bedmat heel nauwkeurig bewegingen én afwijkingen daarin bijhoudt, voorkomt dit decubitus. Vooral prettig voor mensen die niet meer zelf kunnen aangeven dat ze pijn hebben.

 

Innovatieve oplossingen tegen een marktconforme prijs

De bedmat is een van de slimme toepassingen binnen de volledig nieuwe zorgoplossing voor verpleeghuizen en VPT-dienstverlening, die Eurocom dit voorjaar lanceerde. Bestaande uit drie IT-bouwstenen: OCC | Gateway, OCC | Cloud én OCC | Mobile. Deze nieuwe oplossing ondersteunt tal van zorgtoepassingen. Zoals toegangscontrole, zorgalarmering, leefcirkels én monitoring van de bewonerstatus. Zorgorganisaties krijgen tegen een marktconforme prijs een innovatieve oplossing. Makkelijk schaalbaar en plug & play te installeren. Daaraan kan een organisatie alle relevante puntoplossingen koppelen, zoals de slimme bedmat. Zo kan de zorgorganisatie de behoefte aan privacy, autonomie en veiligheid per persoon en per situatie bekijken en daar de zorg op afstemmen.