In het voorgaande artikel introduceerden we de OCC | Mobile app als de digitale assistent voor zorgprofessionals. Het is niet een app die in één keer alle problemen oplost. Maar een proces dat we zorgvuldig aanpakken zodat de app fasegewijs uitgebreid kan worden met nieuwe functionaliteiten waarmee zorgmedewerkers optimaal ondersteunt worden in hun primaire werkproces. In de eerste fase richten we ons voornamelijk op connectiviteit en een geruisloze overstap van de oude naar de nieuwe app. Manager Team Development Gertjan van Heertum en developer en UX-designer Kim Hermsen vertellen er meer over.

De OCC | Mobile app is de veel uitgebreidere opvolger van de CQ-Mobile. Gertjan: “We hebben een heel nieuwe app gebouwd: met frisse kleuren, supersnel en logisch voor de gebruiker. De nieuwe app werkt in combinatie met OCC | Gateway en OCC | Cloud. De OCC | Gateway (opvolger van de NetBOX 3) is een intelligente hub die informatie van de aangesloten (draadloze) sensoren verzamelt, combineert en verrijkt. OCC | Cloud verbindt alle systemen tot één supersnel, betrouwbaar en eenvoudig te gebruiken ecosysteem. Dit systeem ondersteunt tal van (zorg)toepassingen zoals alarmering, digitaal toegangsmanagement en slaapmonitoring.”

 

Voor zorgprofessionals én technisch beheerders

De app is bedoeld voor gebruik in de volle breedte van de verpleeghuis-, VPT- en thuiszorgmarkt. In de toekomst zal OCC | Mobile een steeds completer pakket aan functionaliteiten bieden. Zo zal de zorgprofessional kunnen inzoomen op een cliënt, is het mogelijk om samen te werken in teams zodat bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde zorgprofessional een alarm kan opvolgen en ziet de app zelf of het gaat om een intramurale of extramurale cliënt. De zorgprofessional krijgt dan de opties op het scherm die horen bij het betreffende type zorg. De app houdt daarbij ook rekening met de reistijd. Want in het verpleeghuis ben je misschien in 1 minuut bij de cliënt, terwijl de reistijd naar een thuiswonende cliënt langer zal zijn. Volgende stap is, dat ook de eerste- en tweedelijns technisch beheerders van onze implementatiepartners de app gaan gebruiken. Hierbij gaan we ervanuit dat zorgorganisaties het OCC | Service Portal gaan gebruiken voor analyse en BI. Doen ze dit liever via de app, dan kunnen we de app eventueel ook beschikbaar stellen voor zorgmanagers.

 

Wat kan de app?

OCC | Mobile is een slimme, moderne app met intelligente functies. Denk hierbij aan: monitoring van ruimten en cliënten, alarmen afhandelen, video- en audiocommunicatie met ruimten en collega’s, meldingen voor stille ontruiming, sensorbeheer en toegangscontrole. Nieuw is ook dat de app veel statusinformatie biedt. Er zijn dan drie mogelijkheden: je kunt deze info gewoon bekijken, je kunt een notificatie krijgen óf het gaat om een alarm. Daarnaast kan je met de OCC | Mobile app toegang krijgen tot bepaalde ruimten of woningen. We integreren deze features fasegewijs in de app. Vorige maand was de release van de eerste commerciële versie.

 

Fase 1: optimale connectiviteit

In de eerste fase is de OCC | Mobile nog een combinatie van de CQ-Mobile en het nieuwe framework. Gertjan: “Gebruikers kunnen geruisloos migreren naar de nieuwe App en direct gebruik maken van de huidige alarmeringsmogelijkheden. Daarnaast verstuurt de app op de achtergrond telemetriegegevens zodat we kunnen bewaken of iemand online is, of de verbindingen goed zijn en of alle resources van de telefoon aanstaan, zoals bluetooth en gps. Kortom: in deze fase richten we ons op de connectiviteit, MDM en op het geruisloos kunnen migreren naar de nieuwe app. Die moet optimaal zijn, zodat de zorgprofessional overal en altijd verbonden is en inzicht heeft in de actuele statussen. Vanaf dan gaan we stap voor stap functionaliteiten toevoegen.”

 

Optimale gebruikerservaring

We ontwikkelden de OCC | Mobile op basis van de wensen van gebruikers. Kim: “Die wensen vertaalden we naar een UX-design. UX (User Experience) houdt in dat de app een optimale gebruikerservaring krijgt. Dat is soms een hele uitdaging voor onze developers en UX-designers. Want hoe verwerk je de informatie van alle typen sensoren het best in de app? En hoe presenteren we alle notificaties en alarmmeldingen? Met het oog op de user experience gaan we binnenkort aan de slag met een gebruikerspanel van zorgprofessionals. Met hun feedback verfijnen we het app-ontwerp verder.”

In een volgend artikel delen we meer over de volgende fase in de uitrol van OCC | Mobile. Houd onze website en social media kanalen dus in de gaten!