Vivian Holten maakte de overstap van wetenschap naar IT
Als je houdt van uitdagingen, dan zit je als IT’er helemaal goed bij Eurocom Group. Dat innovatieve karakter van ons bedrijf was voor Vivian Holten de belangrijkste reden om collega te willen worden. Vivian maakte er zelfs de overstap voor van neurowetenschapper naar software engineer.
In 2007 ontving Vivian Holten het diploma van haar universitaire bachelorstudie Biologie aan de Universiteit Utrecht. Na het behalen van haar Master of Science Neuroscience & Cognition deed ze vier jaar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Dat ging over de invloed van visuele stimuli op de balanshandhaving van mensen. Ze onderzocht het effect van een gesimuleerde zelfbeweging op de corrigerende lichaamsbeweging die mensen maken als ze dreigen te vallen. Aansluitend deed ze enkele jaren vergelijkbaar wetenschappelijk onderzoek in Duitsland. “Het was fundamenteel onderzoek, wat inhoudt dat je je als onderzoeker niet bezighoudt met een concrete toepassing. Het doel van fundamenteel onderzoek is dat je een wetenschappelijk artikel schrijft, waar de wetenschap mee verder kan.”
Het roer om
Terug in Nederland bleken er voor Vivian weinig mogelijkheden om onderzoek te blijven doen in haar vakgebied. “Dat komt omdat er in Nederland weinig geld beschikbaar is voor onderzoek. Dat is altijd een probleem in de wetenschap.” Ze besloot het roer om te gooien. “Software engineering vond ik heel interessant. Ik wist dat dit me lag, omdat ik voor mijn promotieonderzoek veel had geprogrammeerd om de experimenten te maken en de onderzoeksdata te verwerken.”
Omscholingstraject
Vivian schreef zich in voor het omscholingstraject MAKE IT WORK bij Fontys Hogeschool. Het is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam waarbij cursisten in vijf maanden worden omgeschoold tot IT’er op hbo-niveau, mét baangarantie. Vivian: “Om te kunnen meedoen, moest je al een werkgever hebben. Op de Werkgeversmarkt bij Fontys, vooraf aan het traject, kwam ik in contact met Eurocom. Ik solliciteerde ook bij andere bedrijven, maar Eurocom sprak me het meest aan. Het is een innovatief bedrijf dat veel nieuwe producten ontwikkelt. Dat past bij me, want ik ga graag steeds nieuwe uitdagingen aan.”
Het team
Tijdens het omscholingstraject leerde Vivian een andere manier van programmeren. Ook leerde ze hoe de processen rondom software engineering in de praktijk werken. “De eerste tijd bij Eurocom was wel wennen”, geeft ze toe. “Dat komt omdat je in vijf maanden omscholing te weinig bagage meekrijgt om direct goed mee te kunnen in een development team. Maar naarmate ik langer werkte bij Eurocom, ging het steeds beter. Met hulp van alle collega’s; we hebben een leuk team.”
Innovatieve projecten
In de eerste tijd was Vivian vooral betrokken bij de ontwikkeling van de CQ-5 MK2 Alarmzender. “Ik heb gezocht naar een oplossing om de levensduur van de batterij te verbeteren. Dat is gelukt. Daarna ben ik meer gaan programmeren. Ik ontwikkelde mee aan het Control Center en ben nu betrokken bij de ontwikkeling van de OCC | Mobile app. Ik doe dus veel verschillende dingen.” Vivian merkt dat ze haar capaciteiten goed kan benutten. “Ik ben analytisch ingesteld, geduldig en nauwkeurig. Dat heb je allemaal nodig voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook als software engineer.”
Een slimme zet. Want Vivian is, net als wij bij Eurocom Group, blij met de overstap, “Het is leuk en uitdagend werk en ik leer veel nieuwe dingen. Het leuke is ook: we doen het ergens voor. Ik vind het mooi om oplossingen te ontwikkelen die ook echt worden gebruikt en waar mensen iets aan hebben.”