Wil je echt impact hebben op de kwaliteit van leven van mensen met dementie? Zorg dan dat zij zich veilig én vrij voelen in het verpleeghuis. Dat begint bij de eigen voordeur van de bewoner. Eurocom Group ontwikkelt daarom een nieuwe toegangsoplossing die de vrijheid vergroot.

 

Stel dat je in een huis woont waarvan de deur niet op slot kan. Op elk moment kan er iemand binnenkomen. Dat kan een vriend zijn, maar ook iemand met minder goede bedoelingen. Hoe zou dat voelen? In veel verpleeghuizen is dat de situatie voor bewoners. Ze hebben daardoor nauwelijks privacy en voelen zich niet veilig, zelfs niet in hun eigen appartement. Dat leidt mede tot allerlei gedrag, zoals onrust, angst en prikkelbaarheid of zelfs ruzies met andere bewoners.

 

Vrijheid én veiligheid voor de bewoner

Als zorgorganisatie wil je mensen zoveel mogelijk vrijheid geven, passend bij wat ze aankunnen. Maar je wilt ook zoveel mogelijk rust op de afdeling, zodat bewoners zich prettig voelen en een fijne leefomgeving hebben. Vaak wordt dan alsnog gekozen voor vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals camera’s. Maar daarmee wordt veiligheid alsnog boven vrijheid gesteld. Terwijl je met toegang tot de eigen woning precies bereikt wat je wilt: veiligheid en vrijheid voor de bewoner en meer rust op de afdeling.

 

Toegang eigen woning

Met toegang tot de eigen woning kan alleen de bewoner in zijn eigen appartement. Voor andere bewoners blijft die deur gesloten. Komt de bewoner in de buurt van de eigen deur, dan ontgrendelt deze. Dit systeem bestaat al veel langer, maar bij de meeste oplossingen wordt het schakelgedrag aangestuurd vanuit een centrale server of in de cloud. Daardoor laten de snelheid en de nauwkeurigheid van de slotaansturing nogal eens te wensen over. Terwijl het voor mensen met dementie extra belangrijk is dat de toegang tot de eigen woning soepel werkt.

 

Exacte positiebepaling

Eurocom ontwikkelde bestaande toegangstechniek door tot een nieuwe oplossing met nieuwe software. Deze werkt met exacte positiebepaling van de bewoner, waar die zich ook bevindt. Dat kan zo fijnmazig als de zorgorganisatie wenst. Het systeem detecteert of de bewoner in de buurt is van zijn eigen appartement. Pakt hij de klink vast, dan ontgrendelt het slot onmiddellijk. Maar detecteert het systeem, via sensoren, dat de bewoner in bed ligt, dan blijft de deur vergrendeld. Dat gebeurt ook als de bewoner voorbij zijn deur loopt, en dus niet de intentie heeft om naar binnen te gaan. Zorgprofessionals kunnen de deur openen met hun smartphone o.b.v. NFC.

 

Plug & Play installatie

Bij de ontwikkeling van dit soort zorgtoepassingen houden we zoveel mogelijk rekening met alle mogelijke scenario’s, aan alles wordt gedacht. En met de unieke plug & play projectmethodiek sluiten we onze zorgoplossingen aan alsof we het licht & geluid voorbereiden voor een Rolling Stones concert in de AFAS Live. Razendsnel én met zo min mogelijk verstoring op de werkvloer.

 

Advies over de beste toegangsoplossing

Eurocom kan dus op allerlei manieren worden betrokken bij vraagstukken over toegangsoplossingen, ook als een zorgorganisatie op dit moment al een toegangsoplossing heeft en al werkt met een implementatiepartner. In de uitvoering hebben we een organiserende en faciliterende rol en werken we samen met diverse implementatiepartners die onze samenwerkingsmethodiek Open Care Connect ondersteunen. In ons advies stellen we de mens centraal. Dat is ons vertrekpunt, van daaruit kunnen we met behulp van de technologie tot de beste passende oplossing komen.

 

Overigens gaat toegang tot de woning over meer dan alleen de eigen voordeur. We kijken ook naar de afdelingsdeuren, de voordeur van het complex én de nooddeuren. Meer weten over deze toepassing? Neem contact met ons op.