Voormalig bestuurssecretaresse Joke Suitela wordt BI-specialist.

“Business Intelligence helpt om verfijndere beslissingen te nemen”

Van secretaresse Raad van Bestuur bij een grote verzekeraar naar BI-specialist bij Eurocom Group. De 53-jarige Joke Suitela maakte die omslag onlangs. Best pittig. Toch voelt Joke zich al aardig thuis in haar nieuwe rol. “BI is fantastisch. Je verzamelt, combineert en analyseert daarmee heel gericht data. Op basis van deze inzichten kan je gegronde beslissingen nemen.”

De laatste twaalf jaar werkte Joke als senior bestuurssecretaresse bij gerenommeerde namen zoals BCG, Delta Loyd en Kempen. Een uitdagende baan. “Ik vond het leuk om te levelen met het bestuur. Vooruitdenken, verwachtingen managen, prioriteiten stellen. Ik was ook de verbinder tussen bestuur en medewerkers. Al met al heb ik veel meegemaakt en hard gewerkt. Op een gegeven moment wilde ik graag iets anders. Wilde iets totaal nieuws leren.”

 

Intensieve omscholing

Het werd ook écht iets compleet anders: business intelligence. Joke deed een traineeship bij een klein bedrijf én volgde een intensieve omscholing van 5 maanden in data en BI. Ze leerde de ins en outs van diverse tools en hoe je daarmee overzichten maakt uit diverse databronnen. “Met BI genereer je rapporten en dashboards die inzicht geven in problemen en oplossingen. Je legt ermee verbanden tussen data, leert die te begrijpen en kunt daarna actie ondernemen. Zo helpt BI zorgorganisaties om verfijndere beslissingen te nemen. Dat triggert me.”

 

Mooie gedachte

Alles viel op zijn plek toen Joke aan de slag kon bij Eurocom Group. “Ik wilde namelijk het liefst in de zorg werken. Toen ik nog secretaresse was, overwoog ik al om richting een ziekenhuis te gaan. Het is mooi dat je met techniek iets kunt betekenen voor de zorg. Met onze oplossingen helpen we zorgprofessionals om hun werk makkelijker en beter te doen. Dat is een mooie gedachte.”

 

Verder leren

Joke is bij Eurocom volop in de leer. “Op dit moment ben ik vooral de schakel tussen de klantwensen en de afdeling development. Door kritische vragen te stellen, achterhaal ik de precieze doelen van de klant. Waarom willen ze bepaalde informatie? Wat willen ze ermee bereiken? Hoe beter we dat weten, hoe beter onze developers BI-oplossingen op maat kunnen maken.” Joke gaat ook programmeren. “Ik leer nu de basics van de programmeertaal C# (C Sharp). Prachtig dat dit kan bij Eurocom.”